Web slaví 1. narozeniny


- Kategorie: Blog
- Datum vydání: 30.01.07 v 12:00
- Popisek: Tenhle týden je to přesně rok co provozuji na netu web. Jaká je historie mého webu? A budoucnost? To se dočtete v článku



Jak už je jasné v nadpisu, web už je tu rok. Za tu dobu web vidělo téměř 40 000 návštěvníků, což je myslím pěkné číslo, průměr je nyní na 220 lidí/den. Doufám že se i web líbí, o tom můžete hlasovat i v anketě. Tak a teď něco z historie stránek a i něco málo z toho co plánuji.
Snad má tento web ještě hodně před sebou a dočká se vysokého věku :) vše nejlepší :)

Historie

Už na základní škole jsem vytvořil nějký ten web, ale ten jsem vytvořil aby vyhověl požadavkům učitelky, tehdy vytvořen ve Front Page. Tento web nebyl na internetu prezentován, šlo jen o školní práci. Obsahem bylo pár fotek, přehravající se zvuk, náhledy, nějaký to menu atd. Web se líbil a snad taky proto mě neodradil od další prace, která na sebe nechala poměrně dlouhou dobu čekat. Ještě bych připomněl, že jsme v té době s mým kámošem pracovali na tehdejším webu základní školy. Prakticky nebylo místo na nějakou tu kreativitu, šlo jen o přidávání článků a pár nařízených grafických úprav. V podstatě jsme vždy měli hotovo za par minut a už se serfovalo na tehdy né zrovna dostupném internetu.
Tento web mi moc dlouho na HDD nepobyl (přišel nový PC) a navíc jsem neměl ani co na webu psát a nebyla žádná motivace :)

Dlouhou dobu poté, to bylo 28.1. 2006, jsem se dokopal udělat svůj 1. pořádný web. Sice byl stále dělán v oficáckem "jak tomu my řikame humusu" FrontPage. Už jsem nenechal FP, aby mi udělal menu, ikonky už jsem si vytvářel sám, stejně jako header. Obsahově web solidně strádal, ale každý jednou začínal, že :)
Jako webhosting byl tehdy vybrán webzdarma. Důvod byl jednoduchý - nic pořádnýho v tý době nebylo a 50MB mi stačilo.

Další verze už byla o něčem trošku jiném, graficky už na tom byla podstatně lépe, tahle verze (2.0) byla sladěna komplet do oranžové barvy. Web nabízel flash hry, fotky z LAN party, sekce torrent a další věci. Webík byl docela macek, při načítání si nějaké to MB vzal :)

Další verze webu (2.1) byla skoro stejná jako ta předchozí, akorát byla celá v modrém kabátu. Fotek přibylo, přibyla i sekce s odkazy a už v té době jsem jich měl kolem 1000. V podstatě to bylo nemlich to samé jako 2.0.


Poté se objevila na světě další verze, a tu bych nazval jako 2.2. Grafika byla stále modrá, design se vůbec nezměnil, vše zůstalo zachováno, "pouze" jsem web přepsal z nepřehledného kódu Front Page do HTML. Později přibylo i nutné CSS (červen 06). Na HTML přechod mě přiměla znalost kódu, který jsme se učili i ve škole, takže sem neváhal a přepisovala a přepisoval... V tu dobu se uskutečnil i přenos souborů z wz na internet centrum hosting (ic.cz)

No a poslední verze, už 3.0 je nynější podoba webu. Je tedy ale stále tvořen v HTML+CSS, (o XHTML neuvažuji) na webu je pár PHP prvků, není jich zatim mnoho. Grafiku jsem se snažil neudělat moc přeplácanou, ale trošku moderní a hlavně přehlednou, aby každý návštěvník našel to, co potřebuje.
Začal jsem i víc psát, čas od času se objeví recenze, pokud přijedu z nějaké akce, tak i fotky, v poslední době i pár příspěvků do blog sekce. Torrent sekce se stále rozšiřuje a odkazů už je solidní počet, to zhruba 2500.



Budoucnost

Do budoucna už mám pár nápadů jak vylepšít web, zde je pár věci:

- Redakční systém, MySQL... - než by na mém webu mohl být rozjet RS, musel bych si doplnit poměrně velké vědomostní díry v PHP, takže hned tak to nebude :)
- RSS - nad tímto systémem odesílání novinek všem, co "mají hlad" už uvažuju, v blízké době (týdny) by se měl rozjet
- Víc psát - no pokud bude nějaký ten čas, není to nesplnitelné :)
- Forum - komentáře se na mém webu určitě bez redakčního systému nezabydlí a proto bude možná jednodušší phpBB forum
- Reklama - jedna (nepočital ic.cz) už se na mém webu objevila (plastelina :), další možná přibudou. Tím myslím google adsence

- Ve vzduchu jsou i další věcí, na které si buď ted nevzpomínám anebo jsou hóódně nereálné. Třeba placeny hosting nebo prodejna porno časáků :)


Komentáře ke článku:


 MzK  web  08.02.07, 20:43     VIP uživatel
Gratulace. Stálo to hodně práce při přechodu z frontage - css - validní css - php! - a nově i k narozeninám komentáře. smile

 SpeedyGT  web  08.02.07, 21:05  administrator
To si piš. Nejhorší byl převod z frontpage. Muselo to bejt růčo a dalo to hoodně prace. To sem vlastně s html kodem jako takovým začínal.
Jinak celý web ti za oživení komentářema děkuje, pěkný dárek k narozkám smile



     

smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile