Zalman VF900-Cu - Instalace chladiče


- Kategorie: Recenze
- Datum vydání: 27.08.07 v 12:00
- Popisek: Dnes je na řadě další z řady Zalmanovských chladičů, oproti minulému VF700 je to novější typ s dvěma heatpipe a to VF900. Jak chladí na X1950GT@PRO? Co teploty a instalace?
- Počet kapitol: 4
- Výpis:

1. Úvod
2. Instalace chladiče
3. Teplotní testy
4. Zhodnocení, závěr



V této kapitole je vše o instalaci Zalmana VF900, na co si máte dát pozor a jak vlastně instalace probíhá...


Pěkná animačka od Zalmana, skoro není co dodat :)


Instalace je velice jednoduchá a zvládne ji i naprostý začátečník, pokud si ovšem dá pozor na pár věcí. Nejhorší je z celé instalace sudnat původní chaldič, třeba ten od Sapphiru má na pamětech tzv žvejkačky, čili teplovodivé samolepky které drži jak přibité. Nějaké násilné "odervání" nepřipadá v úvahu, mohli byste poškodit PCB karty. Buď jemně vyviklat nebo nahřát například fénem a odendat. Přikláním se k druhé variantě je citlivější pro kartu - samozřejmě to nesmíte přehnat a jen nahřát chladič na jeho provozní teplotu - zhruba 60°C, pak už jdou dolů snadno. Při celé instalaci šrobovák potřebujete pouze při deinstalaci původního, tím lépe, možnost poškození proklouznutého šroubováku je téměr nulová :), respektive není moc co zkazit.


Nyní již máme chladič sundaný, jako další úkon je třeba provést očištění pamětí a čipu. Na paměti doporučuji očistit je hadříkem s lihem, na čip stačí mikrovláknový hadřík. Pamatujte, při nanášení nové pasty dbejte na to, aby byla po celém čipu nanesena rovnoměrně a čip byl pokryt co nejtenčí vrstvou této pasty.


Zalman jako tradičně dává k chladičům silikonové teplovodivé pasty. No, co si budeme povídat, nejsou tak kvalitní jako ty stříbrné, proto používám Arctic Silver 5 s příměsí stříbra. Nejlepší pastu jakou můžete použít, je ale "pasta" od Coolaboratory.


Montážních děr je opravdu velký výběr, také proto má tento chladič tolik podporovaných karet. A jsou to:

- ATI Radeon 9*** Série (kromě 9550/9600)
- ATI Radeon X*** Série
- ATI X1300 Série
- ATI X1600 Série
- ATI X1800 Série
- ATI X1900 Série
- NVIDIA Geforce4 MX Série
- NVIDIA Geforce4 Ti 4*** Série
- NVIDIA Geforce FX 5200
- NVIDIA Geforce FX 5500
- NVIDIA Geforce FX 5600
- NVIDIA Geforce FX 5700(Ultra) Série
- NVIDIA Geforce FX 5800 Série
- NVIDIA Geforce FX 5900 Série
- NVIDIA Geforce FX 5950 Série
- NVIDIA Geforce 6600 Série (kromě 6600 AGP Sérií)
- NVIDIA Geforce 6800 Série
- NVIDIA Geforce 7600 Série
- NVIDIA Geforce 7800 Série (kromě 7800GS)
- NVIDIA Geforce 7900 Série

ATI HD2400/2600 a NVIDIA 8500/8600 ve starším seznamu podopory samozřejmě nejsou, ale dle mého určitě pasovat bude a uchladí určitě i tyto nové DX10 karty. Já Vám to ovšem ale nezaručím...

První co musíte udělat je si změřit vzdálenost dírek na Vašem PCB grafické karty. Podle toho našroubujete oboustranné šroubečky do děr na sponě chladiče, a pak na ně nasadíte gumičky a skrze díry posadíte na plošný spoj GK.
Než toto ale uděláte, nezapoměňte paměti osadit malými modrými pasívky. O očištění už jsem říkal, je to kvůli teplovodivým samolepkám na pasívcích, kterým se moc nechce držet ani na čisté paměti, natož na neodmaštěné. Po přilepení je třeba pasivy přitisknout a nejlépe ještě zahřát aby držely. Opět se hodí fén :).


(ilustrační foto bez grafiky - zelená čára ji pomyslně značí)

Dále se z druhé strany GK nasadí plastové kroužky, chránící PCB grafické karty. Nasledně nasadíte malé pérka a dalšími ručními šroubečky upevníte chladič. Upevňujte vždy dvěma protichůdnými šrouby aby byl dostatečný přítlak chladiče na celé jádro. Dbejte také na to, aby se grafika neprohýbala, ale myslím že to s dodávanými pérky nehrozí, zase tak silné nejsou...


Karta z druhé strany po utažení šroubů vypadá nějak takto


A zepředu vypadá skoro stejně jako karta od Sapphiru, která tento chladič má už namontovaný. Jediný rozdíl je v napájecích obvodech, ty není nutné u mojí verze chladit...

Další části článku:      

Komentáře ke článku:


 SpeedyGT  web  03.12.07, 10:29  administrator
Malinkej test, sorry smile. Je to z linuxu smile

 Hary  03.12.07, 11:27  195.113.176.xxx   VIP uživatel

z linuxu jo, ale hlavnì z lynxu smile



     

smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile