Notebook HDD USB


- Kategorie: Recenze
- Datum vydání: 29.01.07 v 12:00
- Popisek: Už je to celkem dlouho, co mám notebookový HDD Seagate (2,5") v boxu od firmy ST-lab. Nu a teď po dlouhé době jsem se rozhodl napsat recenzi a svoje zkušenosti s přenosným úložištěm dat.



Už je to zhruba rok, co mám kombinaci HDD + ext. box, což je dostatečná doba na otestování externího boxu pro 2,5" pevné disky, primárně určené pro notebook. Jako HDD jsem si vybral 40GB "mini IDE" disk ze série Momentus(přesný typ: Seagate Momentus, Seagate Momentus 5400.2 ST94813A 40GB 2,5") s vyrovnávací pamětí 8MB, udávanou přístupovou dobou 12,5ms a 5400 otáčkami/min Boxů na ntb disky moc nebylo a takže sem se dlouho nerozhodoval a bral box od ST-LAB a to typ S-132. Největší možná výška disku udávaná výrobcem je 9,5mm, ze svého vlastního měření digitální šuplerou jsem zjistil, že se vejdou i disky větší, a to 10,7mm. Další rozměry se u různých výrobců nemění, není nutno je uvádět. Napájení tohoto mini-disku v boxu je řešeno přes USB, konektor USB mini-A. Na většině PC, jde tento disk napájet pouze z něho, avšak u některých (většinou starších notesu, ale i starých desktopů) je nutno použít přibaleného kabelu, který taktéž jako datový, bere voltíky z USB. Tento kabel můžete připojit třeba před klávesnici a tu pak zapojit do této "USB prodlužovačky" s konektorem na přídavné napájení (známý třeba z starších Nokií 3310 atd). Mimochodem nabíječku z nokie bych na toto napájení bych radši nezkoušel, disku by se to, ač hodně vydrží, líbit nemuselo.
Box disponuje rozhraním USB 2.0 (max. teoretická rychlost 480Mb/s, označován jako "high speed"), je ale stále zpětně kompatibilní s USB 1.1 (s maximální teoretickou rychlostí 12Mb/s) pro starší porty. Reálná rachlost je ale trochu někde jinde, u USB2.0 je to 27MB/s (neplést bit a byt), což mi v pohodě stačí na stahování dat ve škole, či přenášení objemnějších dat z pc na notebook.
Tento disk má reálnou velikost 37,2GB (dle naformátování) a je možnost z něho nabootovat systém. Sice to není závratná rychlost, ale jako záložní systém pro opravení hlavního to bezesporu stačí.
O napájení jsem už napsal dost, snad jen že síla signálu u USB se začíná rychle ztrácet s narůstající délkou kabelu. Někdy je taky možnost, že přední výstupy na case (rozuměj přední USB na masce bedny), nebudou stačít na dostatečné napájení a proto je tedy nutné připojit ho buď na přídavné napájení anebo vyzkoušet zadní porty, třeba budete mít štěstí. Osobně jsem ho zkoušel zapojit do USB hubu, ale neúspěšně.
Výdrž boxu je dobrá, po pár pádech ze stolu nebo z ruky je stále disk v provozu, bez vadných sektorů. Pro větší ochranu disku je dodáván kožený obal s cvokem na uzavření. V zimě tento obal chrání disk proti promrznutí a následném rozběhnutí (známe, že? :)
Málokdo také ví, že se notebookové disky dají zapojit do normálního PC. Přes redukci za cca 80,- to lze velice jednoduče. Onu redukci ("mini-IDE" to IDE) mám doma, disk si nebere moc šťávy, jen 5V z molexu. Tuším, že snad od firmy Krup, která vyrábí různou kabeláž a redukce k počítačům.
Jako velkou výhodu těchto přenosných zařízení je jejich kapacita oproti flashkám, které disponují velikostí obvykle 1-2GB. Jejich mínus oproti klasickým fleškám je jejich větší velikost a poruchovost nebo taky odolnost.
Co mě ještě zaujalo byly miniaturní šroubky. Šroubovák samozřejmě součástí nebyl a doma tak malý neprovozuju. Pak jsem ale jeden takový našel, od malého skatu (fingera) :)
Pro úplnost zde uvedu ještě cenu, za kterou jsem obojí koupil u czc.cz. Notebookový disk Seagate za cca 2200,- a box za něco málo přes 200,-
Našel jsem i zajimavé informace o tomto 100g těžkém Seagate HDD. Ten prý vydrží až 225-násobek hodnoty G nebo třeba, že si veme pouhopouhé 2W při zátěži!

Stále ještě pamatuji, jak jsem začínal. Byl to obří 5,25" box a věm klasický 3,5" desktopový disk. Vešla se do něj i CD mechanika! :). Veliká nevýhoda byla jeho napájení a to z 230V ze sítě. Tehdy sem box nosil i se s HDD stařečkem se 10GB, tušim od firmy Quantum :)


Výsledek +/-

+ kapacita oproti flashce
+ rychlost
+ praktičnost externího disku
- větší možnost poruchy oproti flash

Odkazy na obchod:

- pevný disk Seagate Momentus ST94813A 2,5" - czechcomputer.cz
- externí box pro 2,5" ST-LAB S-132 - czechcomputer.cz

Galerie fotek



Komentáře ke článku:


 MzK  web  08.02.07, 20:42     VIP uživatel
Díky za půjčení, pomohl mi při zálohování link (odkazy ještě dodělám do komentů potom). smile

 SpeedyGT  web  08.02.07, 21:03  administrator
Hele ty posthuntere smile , odkazu už si najebal (pardon smile ) dost smile . Bude i članek o obnovovani dat po formatu... smile

 SpeedyGT  web  22.09.07, 15:04  administrator
Malé upozornění - ST-Lab drobet předělal balení boxu, takže nyní není kožený obal na cvoček, ale na sucháč, dále není dodáván napájecí kabel z PS2 a USB kabel není řešen stylem prodlužovačka, ale normálně USB-Napajecí konektor... smile



     

smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile