Samsung 940BF 2ms


- Kategorie: Recenze
- Datum vydání: 23.11.06 v 12:00
- Popisek: 19" LCD monitor s papírovou odezvou 2ms. To je Samsung 940BF.




19" LCD monitor s papírovou odezvou 2ms od firmy Samsung.

Už je to nějakej ten měsíc, co tento monitor mám, ale až teď sem se rozhodl napsat recenzi.
Hodně dlouhou dobu (asi 4 roky) sem měl 17" CRT, postupem času jak to tak chodí se postupně vystvítil, až na něm bylo vidět velký kulový. Hrát se dalo jenom s maximálním brithness, někde ani to ne. Monitor zvládal při 1280x1024 frekvenci 85Hz, což neni zrovna moc, oči z toho docela bolely. Ze začátku vybírání nového sem si dal hranici asi těch 6k. Monitorů moc na výběr nebylo, takže jako první sem měl vyhlídlej LCD od Samsungu (Samsung kvůli jeho kvalitě, odezvám a celkovému provedení), 730BF. Ten ale nebyl nikde k dostání, všude sem se ptal a když už by moh bejt na skladě jednoho obchodu, tak mi řekli že mi ho daj o litra draž. Ani kulový, poohlídl sem se po dalším kousku. Se Samsungem 740BF to dopadlo podobně, taky skoro nikde nebyl. Když už sem se dostal k hranici 7k, nemělo moc cenu se poohlížet po 17", ale radši po 19". Když už ten Samsung, měli na czechcomputer.cz model 940BF. Nebyl vůbec špatnej z pohledu parametrů (např. odezvu 2ms), ale jeho cena 8600,- byla moc velká. Zkouknul sem další ochody typu alza.cz atd a nic. Nezbylo nic jinýho než použít seznam.cz jako vyhledáváč obchodu. Ten mi našel cenu okolo 8k u firmy digiboss, kde zrovna měli na tento monitor akci. Po pár diskuzí o monitoru a o tomto obchodu, sem se rozhodl objednat. Sice sem měl strach z vadných pixelů, ale bylo mi řečeno, že Samsung s tím takové problémy nemá, takže sem to risknul a vzal 19" Samsung 940BF od firmy Digiboss.cz.
Po menších problémech u nás na poště (ani se neptejte :) se mi LCD dostal do ruky. Po otevření sem docela zustal čubrnět na jeho velikost, to sem ani nečekal. Úhlopříčka 49cm mě docela dostala oproti necelých 39cm, co sem měl na starým CRT od Hyundaie, model B790+. Příslušenství k monitoru nebylo zas tak hodně, ale plně dostačuje. 2 kabely k LCD - jeden DVI, druhý D-SUB, napájecí kabel, 2 instalační CD z celkem zbytečným softwarem a ještě samozřejmě manuál. Jako první bylo potřeba monitor smontovat, resp. přišroubovat stojan jedním šroubem, který lze utáhnout i ručně díky malé páčce, k panelu. Jako další věc co mě docela překvapila, byl kryt na kabely. Zajímavá věc, u mě teda zcela zbytečně, ale pro toho, kdo nemá zadek monitoru ke zdi je to lepší, než se dívat na konektory.
Designově se monitor povedl na jedničku, nemam mu co vytknout, okraje jsou tenké 1,4mm, černá ke stříbrné krásně ladí. Tlačítka se také povedly, mačkají se velmi dobře a pohyb v OSD menu se základníma funkcema (jas, kontrast, barevné módy, ostrost...) je proto velice rychlý.
Poté sem monitor připojil k PC, bez problému naběhl a až ve windows nevěřícně koukám na panel. Malý smítko, co vypadalo jako vednej pixel, mě na chvíli trochu vystrašilo, ale jen na chvíli :). V tu chvíli sem měl připojené oba monitory (LCD + CRT) v reřimu clone a mohl sem porovnávat. Ostrost obrazu se nedá vůbec srovnávat, o tmavosti nemluvě. Jako další otestování sem zkoušel scroolovat text, fotky atd a díkybohu se nic nerozmazavalo, snad jen po zapnutí "bezvadné" technologie RTA, která má být dělaná na hry. Nějak se Samsungu nepodařilo tuto technologii vychytat a tak sem měl "nádherný" pohled na duchy. Ještě štěstí, že tahle hovadina jde vypnout, bez ní běží vše jak má, poté papírové 2ms dokazují co umí z obrazem.
Další věc kterou recenzenti často kritizovali je jemný bílý proužek úplně nahoře, vlivem špatného podsvícení. Je tam, ale jen při filmech, kdy jsou nahoře a dole černé pruhy. Ve hrách se nic takového neprojevilo, kromě akorát hodně temných scén v doomu 3 nebo v HL2, ale není to tak hrozné skoro to nevnímáte. Interpolace je velké mínus oproti CRT monitorům. Změnou rozlišení na jiné, než nativní rozlišení (tady je to 1280x1024) ztrácite ostrost obrazu. Konkrétně tady je to ve hrách jemně znatelné, ve windowsech absolutně nepoužitelné.
Parametr, který sem chtěl ověřit, jsou pozorovací úhly. U mě doma je mi to absolutně jedno, z boku se dívat na monitor stejnak nemůžu. Ze stran se při narůstajícím úhlem obraz pomalu zbělává, není to tak hrozné, vertikálně už je to horší, obraz tmavne, dobrý je, že monitor lze jednoduše nahnout (úhel viz obr), takže stát u monitoru není problémem.
To bude asi tak všechno o tomto monitoru, pokud máte nějaký dotaz, nebojte se zeptat na návštěvní knize.

Výsledek +/-

+ design
+ odezva
+ velikost
+ DVI a D-Sub
- RTA

Odkazy na obchod:

- Samsung 940BF, 19", 1280x1024, 2ms - czechcomputer.cz
- Samsung 940BF, 19", 1280x1024, 2ms - digiboss.cz

Galerie fotek



Komentáře ke článku:


 MzK  web  08.02.07, 20:36     VIP uživatel
Začnu klasikou = První!! smile Ještě že jsi tam doplnil "papírovou" hodnotou. Páč já mám 16ms na 4 roky starém LCD, asi se bude kupovat nový až s novým PC:

 SpeedyGT  web  08.02.07, 21:02  administrator
No jo, tak už klid, slyšim to věčně jakmile se bavime o LCD smile . Jinak monitor si taky eště neviděl? smile

 MzK  web  09.02.07, 09:55     VIP uživatel
Ne neviděl

 jumboom  05.06.07, 21:31  88.102.20.xxx   user
To takle prohlizim ctranky CZC, koukam na LCD.. a co nevidim, speedygt, ten internet je vazne malej.. smile smile
a Mzk krizovatkou smile

 SpeedyGT  web  08.06.07, 15:14  administrator
Jak tak koukam tak net neni moc velkej smile .
Vybral sis LCD? smile



     

smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile